Citroen nieuws per model
- Citroen (Grand) C4 Picasso (16)
- Citroen 2CV (38)
- Citroen Adverteerders (2)
- Citroen Ami (7)
- Citroen Autosport (27)
- Citroen AX (7)
- Citroen Axel (4)
- Citroen Berlingo (11)
- Citroen Bevriende organisaties (3)
- Citroen BX (10)
- Citroen C-Elysée (2)
- Citroen C-Zero (9)
- Citroen C1 (5)
- Citroen C2 (3)
- Citroen C3 (18)
- Citroen C3 Picasso (5)
- Citroen C3 Pluriel (6)
- Citroen C35 (2)
- Citroen C4 (1928-1932) (1)
- Citroen C4 (2004-heden) (33)
- Citroen C5 (21)
- Citroen C6 (1928-1932) (3)
- Citroen C6 (2005-2012) (8)
- Citroen Citroën-organisatie (1)
- Citroen Concept Cars (32)
- Citroen CX (40)
- Citroen DS 3 (35)
- Citroen DS 4 (11)
- Citroen DS 5 (14)
- Citroen DS 7 (4)
- Citroen DS-nieuws (5)
- Citroen Dyane (2)
- Citroen Evasion (2)
- Citroen Evenementen (351)
- Citroen Forum (58)
- Citroen Garages (14)
- Citroen GS/GSA (10)
- Citroen HY (2)
- Citroen ID/DS (40)
- Citroen Jumper (2)
- Citroen Jumpy (16)
- Citroen Nederlandse clubs (1)
- Citroen Overig (272)
- Citroen Panhard (2)
- Citroen Saxo (1)
- Citroen SM (16)
- Citroen Traction Avant (14)
- Citroen Visa (8)
- Citroen Xantia (6)
- Citroen XM (11)
- Citroen Xsara (2)
- Citroen Xsara Picasso (1)
Citroën in de film: Q en Q

Ditmaal keek Joost, beter bekend als JWH, met zijn zoon naar de jeugdserie "Q en Q". De serie is rond 1974 gewoon op straat opgenomen, waardoor voor autoliefhebbers heel wat auto's van toen de revue passeren. Verassend genoeg worden de jongeren ook direct meegesleept in deze 'ouderwetse' jeugdserie! TV 'aan', DVD op 'play' en genieten.
Ik heb vorige week met mijn zoon van elf naar de DVD van de TV-serie Q en Q zitten kijken. Leuk, ik was even oud als hij nu is toen de serie in 1974 werd uitgezonden. Ik kon me bij het terugzien alle beelden nog herinneren. De serie, geschreven door Harrie Geelen, werd een enorm succes en iedereen die opgroeide in die tijd zal zich de begin-tune door Robert Long blijvend herinneren. Grappig is dat het er na bijna veertig jaar helemaal niet traag of oubollig uit ziet. Dat komt vooral door het ongedwongen acteren en het dagelijkse taalgebruik, iets dat nieuw was en in die tijd eigenlijk nog best bijzonder was. Q en Q geeft een mooi authentiek beeld van hoe Nederland er uit zag in het jaar dat de Citroën CX werd geïntroduceerd (om maar eens een ijkpunt te noemen). Het was de tijd van de huisbar, het wandmeubel, behang met grote bloemmotieven, oranje telefoons, wijde broekspijpen en auto’s met een standaard geleverde rookpluim. Een tijd van rokende mannen en Rooie Vrouwen.
De eerste serie draait om een per ongeluk gemaakte foto (analoog uiteraard) die bij het ontwikkelen thuis een vage afbeelding van een dode man in het bos blijkt te bevatten. Omdat de politie de foto niet al te serieus neemt, besluiten de hoofdrolspelers (twee jongens, geholpen door hun energieke opa) de moord zelf op te lossen. Het levert een voor tieners onwaarschijnlijk eng avontuur op. Iedere zondagavond zat ik dan ook gespannen voor de TV. Het verhaal van de tweede serie is iets gekunstelder en gaat over een schilderijenroof en een per ongeluk afgeluisterd telefoongesprek.
Niet alleen het meubilair en de kleren geven een mooie tijdsbeeld, ook voor de klassieke-autoliefhebber valt er heel wat te zien. Omdat de serie’s zijn opgenomen met betrekkelijk weinig middelen, dus gewoon op straat, klopt het beeld goed met de auto’s die ik uit mijn jeugd ken. Om een paar auto’s die voorbij komen te noemen: Renault 4, 5 en 16, een Fiat 127, een Alfasud, een Simca 1100 en een Peugeot 304. Een buitengewoon enge rol is weg gelegd voor een Mercedes W114 en een Saab 99.
Voor de Citroën-liefhebbers komen er een aantal GS’en in beeld en een 2CV. Met deze laatste auto loopt het slecht af. De Eend van het slachtoffer verdwijnt dramatisch gefilmd in de pers van een autosloperij. In het tweede seizoen wordt het pas echt smakelijk. Eén van de hoofdrolspelers rijdt in een Mehari en een stel gangsters komt elke aflevering dreigend in beeld met een grijze Citroën CX. Omdat de tweede serie waarschijnlijk is opgenomen in de zomervakantie van 1975 moet dat n van de eerste CX?en in Nederland geweest zijn. Reden waarschijnlijk ook dat de auto niet het zelfde lot beschoren is als de 2CV. Het komt in de serie dan ook niet tot een wilde achtervolging met deze toen nog splinternieuwe wagen.
Het is wel een dreigende verschijning. De jongens kijken hem bewonderend na: “Nou gaat hij hem achterna man, in die CX”, “Daar haalt hij hem makkelijk mee in”.
reageren kun je hier
tekst: JWH, foto: filmstill, redactie: demuywo