De Zon vs de CX: welke schittert het meest?


De Zon vs de CX: welke schittert het meest?

De Nederlandse CX club bestaat dit jaar 25 jaar. Een bijzonder lustrum wat gevierd werd in het weekend van 25 augustus in het Brabantse Chaam.

De Club pakte groots uit: op vrijdag was er een diner, zaterdag de CX-kleurenwaaier en kofferbakverkoop met een bbq en op zondag een rondrit en het Concours de Concurrence. Dit alles georganiseerd op een camping in het uiterste zuiden van ons land met uitgebreide kampeermogelijkheden en vermaak voor het hele gezin. Een uitstekend plan voor een lustrumfeest.

Dat plan bleek een schot in de roos te zijn! Het stralende weer heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen, maar de opkomst was groots. De kleurenwaaier leek aanvankelijk wat vreemd van opzet, totdat het kwartje viel dat er met alle auto’s “CX” werd geschreven! Het viel op hoeveel auto’s er waren in echt serieus goede conditie. Daarbij waren de zeldzame kleuren niet te versmaden! Van de in totaal 57 geleverde kleuren zijn er 50 voor de waaier aanwezig geweest, waar organisator Jaco van het CX-register erg tevreden over was.

Naarmate de dag vorderde werd de weg naar de cx-bar steeds vaker gevonden. Had de club op de ICCCR nog een bar gebouwd op een gewone CX, deze keer werd een Tissier die in het verleden als filmauto werd gebruikt ingezet als basis.

Tot in de late avond werd er door citrofielen onderling veel gesproken. Er bleven ‘s avonds veel mensen hangen, wat natuurlijk mogelijk werd gemaakt vanwege de kampeermogelijkheden. Dit had als gevolg een mooie groep van divers pluimage met diverse gespreksonderwerpen: de techniek van de auto, lijnenspel, reproductie van onderhoud, kleuren, van alles is er voorbij gekomen. De tent voorzag in een prima dansgelegenheid, waar echter maar beperkt gebruik van werd gemaakt. Het was buiten gewoon veel te lekker om binnen te gaan dansen.

De zondag voorzag in een prachtige tourrit door het zuiden van Brabant en België die met pijl-bol navigatie heerlijk gereden kon worden. Er waren veel fietsers op de been, gelukkig is menig CX uitgerust met een prima setje hoorns om die te attenderen op naderend autoverkeer. Verder werd een nieuw concept geprobeerd: Concours de Concurrence! Auto’s die destijds de concurrent waren van de cx waren opgeroepen om te komen en dat was een zeer geslaagd geheel. Prachtige auto’s, stuk voor stuk met onder andere een Talbot Tagora en een Mazda 929!

Prachtig hoogtepunt van de zondag was het verschijnen van de derde CX in de kleur Mandarine. De knaloranje uitvoering werd alleen in modeljaar ‘78 en ‘79 geleverd en was geen groot succes. Er zijn er op dit moment drie bekend in Nederland en wat stonden ze mooi naast elkaar!

Het is iets na vijven als er aanvangen wordt met de rit naar huis. Ik zweef achter een andere CX aan richting de hofstad. De zon staat al wat lager en schijnt op een onwaarschijnlijke mooie manier over de Gris Squale uitgevoerde CX. Ik neem de afslag en ik zie parallel naast me de andere CX verder zweven over de snelweg, een prachtig silhouet afgetekend tegen de avondzon. Wat zijn het toch fantastische auto’s!

Reageren op dit artikel kan hier.
Tekst: Nielsje
Foto’s: CitroenAZU, Gideon Buurma

© Citroën-Forum 2003 - 2018 | adverteren
Facebook