Het woord aan Nigel Wild, voorzitter ICCCR 2012


Het woord aan Nigel Wild, voorzitter ICCCR 2012

Het grootste Citroën-feest ter wereld, de International Citroën Car Clubs Rally, wordt in augustus volgend jaar voor de 15e keer gehouden. Dat gebeurt in Harrogate, Groot-Brittanië. Wij hebben de stad en de site vast verkend. We werden er rondgeleid door niemand minder dan voorzitter Nigel Wild.

Onder Engelse Citroën-liefhebbers behoeft Nigel Wild geen introductie: letterlijk iedereen kent hem. Hij is actief in het bestuur van de Citroën Car Club. Deze vereniging verenigt: alle modellen en alle windstreken van het Verenigd Koninkrijk zijn vertegenwoordigd. Ook in het clubblad The Citroenian wordt aan alle modellen aandacht besteed. Nigels bijdragen voor het clubblad concentreren zich op de DS. Toch is Nigel niet eenkennig: over zijn SM, die “een dezer jaren” gereed zou moeten komen, of over zijn 2CV 007 (“de echte!”) kan hij heel aanstekelijk vertellen. We hebben het hier dan ook niet met zomaar een Citroën-liefhebber van doen, maar met een Citroën-aanbidder. Waar kan aanbidden beter dan in een kerk? Nigel bezit een kerk, een kerk met “misschien wel 60” Citroëns.

Ook internationaal is Nigel actief. Hij is vaak te vinden in Frankrijk, waar meerdere van zijn bijzondere Citroëns vandaan komen. CitroMobile bezoekt hij ook en als we komen te spreken over de door hem bezochte ICCCR’s en wereldmeetings, blijkt dat hij de tel kwijt is. De voorzitter van de ICCCR 2012 weet wat een ICCCR is en ook wat er bij elk van de laatste rallies goed was en wat er beter gekund had.

Al tijdens het gesprek voor het bezoek aan het terrein blijkt dat de voorzitter overloopt van de ideeën om dit de mooiste ICCCR tot dusverre te maken: kamperen, paraderen, repareren, verzamelen per model, verzamelen per club, verkopen door handelaren, verkopen door particulieren, bekende bands in een hal, nog bekendere bands in een andere hal, grillen op de site, een tochtje naar de Romeinse historie van York, winkelen in Leeds, genieten van de natuur in de omgeving, enzovoorts, enzovoorts. Teveel om te onthouden, maar gelukkig staat het bomvolle programma ook op de website. Wanneer Nigel enthousiast vertelt over de ICCCR, struikelt ook hij over het aantal C’s in de naam. Vaak omzeilt hij dit handig door te spreken over “de International”, de “I, triple-C, R” of simpelweg over “de Rally”.

Genoeg gepraat; we gaan naar buiten. We stappen in een Citroën Synergy, de Engelse naam voor de Evasion, en rijden het festivalterrein op. De eerste indruk: “enorm!”. Het Yorkshire Event Centre blijkt eigendom te zijn van de Yorkshire Agricultural Society die er jaarlijks de Great Yorkshire Show houdt: een veeteeltbeurs die in 2011 niet minder dan 135.000 bezoekers trok. Een bestuur met een langjarige ervaring op het gebied van Citroën-evenementen en een terrein met voorzieningen voor vele duizenden bezoekers, dat belooft veel goeds voor de ICCCR 2012.

Snel brengt Nigel ons naar het hoogste punt van het terrein; zo vlak als het er op de luchtfoto’s uitziet, is het helemaal niet. Als een generaal overziet hij het 100 hectare grote gebied. Weer volgt een niet te stuiten spraakwaterval. Hier worden de bezoekers welkom geheten en daar de handelaren, zodat de twee groepen elkaar niet in de weg zitten. De handelaren stallen hun waar uit in een hal en de bezoekers kunnen dat doen onder een overkapping. De auto’s van deelnemers rollen langzaam het terrein op, sommige groeperen zich per model, andere blijven onder vrienden en weer andere zoeken hun club op, als die tenminste zo handig geweest is om bijtijds een paviljoen aan te vragen. Hier zitten mensen uit te rusten op een terras en daar gaat een groep tieners naar de chill-out zone. Die hal daar biedt ruimte aan het festivalmuseum met bijzondere voertuigen uit het Conservatoire en uit Brits bezit. In die hal nog iets verderop is de werkplaats, waar met behulp van de plaatselijke Citroën-garage en een grote groep vrijwilligers mankementen aan auto’s van deelnemers hersteld worden. Oh en die spoorbrug daar net buiten het terrein? Daar wordt het vuurwerk afgestoken, zodat iedereen het kan zien, waar hij of zij zich ook op het terrein bevindt!

Wanneer Nigel vertelt, zie je de activiteiten op het festivalterrein gebeuren. Een betere pleitbezorger voor de ICCCR 2012 is niet voorstelbaar. Het enige nadeel: we vergeten de tijd en moeten ons haasten om de veerboot niet te missen. Heel kort kunnen we nog handen schudden met een ander bestuurslid, Mick Popka, de secretaris. Hij is de doener binnen het bestuur, de “fixer”, de webmaster die op zijn FAQ-pagina stelt: “Het antwoord is ja. Wat was ook alweer de vraag?” Ook Mick Popka zullen we dus binnenkort aan het woord laten.

De organisatie van ICCCR 2012 is zeer actief op het internationale deel van ons forum: je vindt hen hier. Natuurlijk wordt er ook in het Nederlandstalige forum over de ICCCR gediscussieerd. Dat gebeurt onder Aankondigingen & Evenementen.

tekst: RensKorevaar, foto: ICCCR 2012

© Citroën-Forum 2003 - 2023 | adverteren
Facebook