CiVer

‘Uitverkoop’ Citroën Heritage


‘Uitverkoop’ Citroën Heritage

Afgelopen zondag was het dan zover, de ruim van te voren aangekondigde internetveiling van een aantal stukken uit de collectie van Citroën Heritage. De zaterdag voor de veiling was de kijkdag. Geïnteresseerden konden een kijkje nemen bij de 155 lotnummers van de veiling. Ook wij zaten klaar om te kijken en te verbazen.

Uiteraard was deze veiling een unieke gelegenheid om eens in een prototype te zitten, er onder te kijken, of om ze gewoon goed te fotograferen zonder een afzetting eromheen. Eindelijk stonden de modellen opgesteld zoals deze modellen opgesteld horen te zijn!

Iets na 14:00 begint de veilingmeester met het veilen van de stukken. Al heel snel wordt duidelijk dat de publiciteit haar werk heeft gedaan: de interesse voor de stukken is groot. Zo groot dat nummer 1, 2 en 3 al het viervoudige opleveren van de verwachte prijs. Zowel vanuit de zaal, via internet als via de telefoon wordt er geboden. Lot nummer 5, de race-overall van legende Jacky Ickx, gaat met een opbrengst van bijna 6.000 euro voor maar liefst voor 20 maal meer weg dan verwacht! Uiteindelijk gaan bijna alle lotnummers voor een veelvoud van de verwachte prijs weg. Bij nummer 134 rijzen wel wat vraagtekens. Dat lotnummer, een prototype van de Cactus, gaat weg voor iets meer dan 4.000 euro. Binnen 30 seconden hamert de veilingmeester het artikel af, terwijl de verwachte prijs 8.000 -12.000 euro was. Wat zou daar achter zitten?

Nog wat leuke details? Een setje CD-roms voor de pers, dat u zekerste weten op de Citromobile vindt voor 5 euro, gaat weg voor ruim 170 euro. Een XM boek met medaille, gewoon te koop in het Conservatoire: 280 euro. Drie instructieboekjes van een DS: 560 euro; reden te meer om je DS voortaan op slot te zetten! Een aantal Nederlandse citrofielen is zaterdag afgereisd naar Parijs. Sommige hebben zelfs biedingen gedaan, maar de gekte rond de stukken geeft hen het nakijken.

Wat weten we verder van de stukken? Uit betrouwbare bron weten we dat er in ieder geval twee stukken naar Nederland komen. Te zijner tijd zal het Citroen-Forum hier wel aandacht aan besteden. Verder weten we zeker dat het onderstel van de XM naar Japan gaat: de nieuwe eigenaar postte op zijn Facebookpagina foto’s met “Hij is van mij!”  Naar verluidt gaat de XM (lotnummer 147) naar een bekende zuid-Franse verzamelaar. De Sbarro prototypes schijnen alle door één en dezelfde koper uit noord-Afrika gekocht te zijn. Let wel: schijnen. We gaan gewoon met z’n allen uitkijken waar de stukken weer opduiken.

Naast een hoop publiciteit heeft het Citroën Heritage (dat klinkt toch beter dan L’Aventure Peugeot-Citroën-DS?) ruimte, maar ook financiële ruimte opgeleverd. Als we alle bedragen bij elkaar optellen komen we rond de 700.000 euro uit. Alle stukken met hun opbrengst worden hier beschreven. Nog eens langs alle 65 verkochte voertuigen bladeren kan hier!

Reageren? Daar heeft het forum hier een draadje voor.

Tekst: oldenhage, foto’s: RobB, Citroën Heritage

© Citroën-Forum 2003 - 2019 | adverteren
Facebook