Citroen nieuws per model
- Citroen (Grand) C4 Picasso (16)
- Citroen 2CV (38)
- Citroen Adverteerders (2)
- Citroen Ami (7)
- Citroen Autosport (27)
- Citroen AX (7)
- Citroen Axel (4)
- Citroen Berlingo (11)
- Citroen Bevriende organisaties (3)
- Citroen BX (10)
- Citroen C-Elysée (2)
- Citroen C-Zero (9)
- Citroen C1 (5)
- Citroen C2 (3)
- Citroen C3 (18)
- Citroen C3 Picasso (5)
- Citroen C3 Pluriel (6)
- Citroen C35 (2)
- Citroen C4 (1928-1932) (1)
- Citroen C4 (2004-heden) (33)
- Citroen C5 (21)
- Citroen C6 (1928-1932) (3)
- Citroen C6 (2005-2012) (8)
- Citroen Citroën-organisatie (1)
- Citroen Concept Cars (32)
- Citroen CX (40)
- Citroen DS 3 (35)
- Citroen DS 4 (11)
- Citroen DS 5 (14)
- Citroen DS 7 (4)
- Citroen DS-nieuws (5)
- Citroen Dyane (2)
- Citroen Evasion (2)
- Citroen Evenementen (351)
- Citroen Forum (58)
- Citroen Garages (14)
- Citroen GS/GSA (10)
- Citroen HY (2)
- Citroen ID/DS (40)
- Citroen Jumper (2)
- Citroen Jumpy (16)
- Citroen Nederlandse clubs (1)
- Citroen Overig (272)
- Citroen Panhard (2)
- Citroen Saxo (1)
- Citroen SM (16)
- Citroen Traction Avant (14)
- Citroen Visa (8)
- Citroen Xantia (6)
- Citroen XM (11)
- Citroen Xsara (2)
- Citroen Xsara Picasso (1)
Snoek leert 10.000km zwemmen

De Citroën ID/DS Club Nederland biedt zijn leden allerlei diensten aan, waaronder cursussen. Sinds enkele jaren wordt op een château in de Bourgogne een leerzame en gezellige praktijkcursus techniek gegeven. Deelnemers ontdekken de basistechniek en voeren een 10.000-kilometerbeurt uit. Een Snoek zocht liever zijn natuurlijke habitat op.
Vanuit de DS-club wordt er alles aan gedaan om de leden meer te betrekken bij hun geliefde voertuig. Zo is een aantal jaren geleden begonnen met de cursus Basistechniek DS, om de leken toch iets bij te brengen omtrent de techniek van dit speciale voertuig. Daar komen leden op af die soms letterlijk de auto tien jaar hebben maar nog nooit de motorkap hebben open gedaan! Deze cursus duurt drie zaterdagen. Een groot deel betreft de praktijk, zoals band verwisselen en storingen zoeken. Als vervolg op deze cursus kan men dan doorstromen in de eendaagse cursus 10.000-kilometerbeurt, waarbij het lid zelf een grote beurt uitvoert.
Deze twee cursussen waren dermate populair dat wij als technisch team het plan opperden om deze twee te combineren tot een vierdaagse cursus in een leuke omgeving. Die werd gevonden in Frankrijk, in het Château de Valogne in de buurt van Dijon. Maximaal twaalf autos konden deelnemen. De inschrijving was de eerste keer in een week vol!
Afgelopen week ging de zesde editie alweer van start, waar ik eindelijk als cursusleider aan deel kon nemen. Alle vorige edities vielen in de vakantie en in die tijd ben ik met de familie op pad. Er werd een gezamenlijke heenreis gepland vanuit Eijsden bij Maastricht. Daarvandaan is het nog een krappe zeven uur, als je je aan de snelheidsbeperkingen houdt. Aangezien mijn DS al in andere handen overgegaan was, ben ik met de SM afgereisd. Om zes uur ben ik vertrokken richting Bunnik, waar medecursusleider en forumlid Leon gelaleo instapte. Om half negen hadden we afgesproken bij het laatste tankstation in Nederland. Dat haalden we ruim, maar we kwamen onderweg slechts een DS tegen. Kennelijk was iedereen er al! Dat klopte: negen autos met elk een of twee berijders stonden te trappelen om te gaan.
Na een ontspannen rit met twee pauzes kwamen we aan op het château, waar we onthaald werden met wijn en koud bier. De catering werd alle vier dagen verzorgd door een stel dat deze cursus zelf eerder had ondergaan, maar vonden dat zij het diner veel beter hadden kunnen verzorgen. Nou, dat klopte. Ik heb geen vergelijking met vorige jaren, maar lekkerder dan deze driegangendiners kan echt niet!
De volgende morgen mag ik na een onrustige nacht en een ontbijt direct het klaslokaal in. Daar passeren meerdere aspecten van de ID/DS de revue. Eerst algemeen en later onderwerpen als de motor, de koeling, de smering, de aandrijving, de remmen, de elektriciteit en niet te vergeten het hydraulische systeem. Elke paar uur theorie in het klasje worden afgewisseld met hands-on praktijkvoorbeelden buiten. De zon staat te stralen en met 24 graden is het geen straf! Een lunch tussendoor en een borrel met perfect diner geven ruimte genoeg om elkaar goed te leren kennen en verhalen te vertellen en vragen te stellen. Dit gaat tot in de kleine uurtjes door.
Dag twee brengt ‘s ochtends theorie over het plaatwerk, waarna een praktijksessie daarover volgt. Daarna komt zware kost in de vorm van het start-laadstroomcircuit en de elektriciteit aan bod, inclusief het lezen van elektrische schemas. Na de lunch begint de uitleg over de 10.000-kilometerbeurt. Na de uitleg gaat elke groep met een of twee autos in de weer. Eerst proefrijden en daarna olie aftappen. Vooral het meerijden met een andere DS is een leerzame ervaring. Iedereen gaat door tot er verplicht geborreld moet worden! Moe van de dag gaat menigeen kort na het diner op een oor om krachten op te doen voor de volgende dag.
Dag drie is in zijn geheel besteed aan de grote beurt. De een komt verder dan de ander, maar alle autos kunnen met meerdere verbeteringen op zondag de terugtocht aanvaarden! Dat geldt helaas niet voor een enkele cursist, wiens auto is gaan zwemmen. De eigenaar zal vanaf nu zijn godin altijd in de versnelling wegzetten!
De kasteelheer heeft gelukkig zwaar materieel genoeg en trekt de Snoek zo weer op het droge. Na het opduiken van de Pallas-demper kan deze gemonteerd worden met nieuwe rubbers. De tuinslang verjaagt de stank een beetje en er kan weer gereden worden! Op ons advies heeft de eigenaar de auto tegen de 130 per uur laten lopen om hem eens fijn droog te rijden! Zonder verdere problemen is ook hij negen uur later thuis aangekomen. We kijken terug op een zeer gezellig en geslaagd evenement dat volgend jaar vrijwel zeker weer zal plaatsvinden!
Reacties op dit artikel kun je hier plaatsen.
tekst en foto: bogaard77, redactie: RensKorevaar