Citroen nieuws per model
- Citroen (Grand) C4 Picasso (16)
- Citroen 2CV (38)
- Citroen Adverteerders (2)
- Citroen Ami (7)
- Citroen Autosport (27)
- Citroen AX (7)
- Citroen Axel (4)
- Citroen Berlingo (11)
- Citroen Bevriende organisaties (3)
- Citroen BX (10)
- Citroen C-Elysée (2)
- Citroen C-Zero (9)
- Citroen C1 (5)
- Citroen C2 (3)
- Citroen C3 (18)
- Citroen C3 Picasso (5)
- Citroen C3 Pluriel (6)
- Citroen C35 (2)
- Citroen C4 (1928-1932) (1)
- Citroen C4 (2004-heden) (33)
- Citroen C5 (21)
- Citroen C6 (1928-1932) (3)
- Citroen C6 (2005-2012) (8)
- Citroen Citroën-organisatie (1)
- Citroen Concept Cars (32)
- Citroen CX (40)
- Citroen DS 3 (35)
- Citroen DS 4 (11)
- Citroen DS 5 (14)
- Citroen DS 7 (4)
- Citroen DS-nieuws (5)
- Citroen Dyane (2)
- Citroen Evasion (2)
- Citroen Evenementen (351)
- Citroen Forum (58)
- Citroen Garages (14)
- Citroen GS/GSA (10)
- Citroen HY (2)
- Citroen ID/DS (40)
- Citroen Jumper (2)
- Citroen Jumpy (16)
- Citroen Nederlandse clubs (1)
- Citroen Overig (272)
- Citroen Panhard (2)
- Citroen Saxo (1)
- Citroen SM (16)
- Citroen Traction Avant (14)
- Citroen Visa (8)
- Citroen Xantia (6)
- Citroen XM (11)
- Citroen Xsara (2)
- Citroen Xsara Picasso (1)
Een luchtige les

Forumlid snoekhuizen woont in Frankrijk en heeft een DS die geen goed remgedrag vertoont. Door hulp op afstand in de vorm van het forum en DS Technisch Team krijgt hij zelf de auto weer goed rijdend en succesvol door de contrôle technique. We lezen de avonturen van een beginnend DS-sleutelaar.
Als beginnend DS-sleutelaar heb ik het een en ander gedaan en geprobeerd: eerst maar eens begonnen met de remmen achter ontluchten en meteen de eerste legendarische fout gemaakt. Om overal lekker makkelijk bij te kunnen, heb ik de auto op bokken gezet, bandjes eraf en ontluchten maar! Helaas niet dus: er kwam geen lucht en olie uit de nippels! Na een hulplijntje vanuit Nederland heb ik te horen gekregen dat La DS een ingenieus systeem heeft en pas remdruk krijgt als de auto op zijn eigen gewicht balanceert.
Derhalve de auto weer op de bandjes gezet en ontluchten maar weer, want geen remdruk achter is het gevolg van lucht in de leidingen! En inderdaad: een paar luchtbelletjes en dito LHM-druppeltjes. Maar waar blijft die straal olie als je op de standaardmanier probeert te ontluchten? Ik laat moeder de vrouw het rempedaal intrappen en vasthouden, vervolgens draai ik de ontluchtingsnippel open en dicht en moeders vraag ik het pedaal weer los te laten. Wederom na een hulplijntje vanuit Nederland krijg ik te horen dat je bij La DS gewoon het pedaal ingetrapt kan blijven houden en de LHM stroomt er dan als het goed is rijkelijk uit. Helaas ook deze keer niet
Mijn hulplijn had ook verteld dat de remcilinders door het eventuele lange stilstaan vast kunnen blijven zitten. Dit hebben we dus ook gecontroleerd; de remcilinders kon ik gewoon indrukken zonder enige weerstand.
Wat kan dit nou toch zijn? De leidingen verstopt of toch de remservo kapot? Maar de remmen voor werken wel! Dus na beraad met mijn hulplijn eerst maar eens de belangrijkste leidingen controleren. De leiding van de hoogteregelaar achter naar de remservo getest en deze geeft volle druk. Op de leiding van de remservo naar de remmen achter bleek totaal geen druk te staan; er kwamen slechts wat LHM-druppeltjes. Zal het dan toch de remservo zijn? Vervolgens weer eens goed naar het hydrauliekschema gaan kijken. Wat is en doet een remservo? Eigenlijk is het gewoon een hydraulische doorvoerschakelaar!
Aha! Vorig jaar heb ik de treiterslang laten vervangen bij een lokale garagist en ook nog een gesprongen leiding van de hoogteregelaar naar de remservo. Deze had de garagist hard gesoldeerd. Eind vorig jaar heb ik deze zelf gerepareerd door de leiding te vervangen, omdat hij weer gesprongen was. Door het hardsolderen van de garagist is er waarschijnlijk toch vuil in het systeem gekomen.
Met dit verhaal in mijn achterhoofd en kijkend naar het huidige probleem kom ik op het idee om de leiding van de hoogteregelaar naar de remservo kruislings aan te sluiten. Dit met het idee om de leiding en de eventuele remservoverstopping omgekeerd schoon te spoelen.
In ruggespraak met mijn hulplijn wordt dit idee goedgekeurd. Dit was blijkbaar nog niet eerder uitgevoerd. Zo gezegd en zo gedaan. Het brengt niet die LHM-straal bij het ontluchten die ik in gedachten had, dus wordt de boel weer aangesloten zoals het hoort met de hoop dat het probleem opgelost zou zijn! Auto in de hoogste stand gezet, slangetje aangesloten op de ontluchtingsnippel, slangetje in een fles en opendraaien. Moeder de vrouw is boodschappen doen, dus ik trap zelf het rempedaal in en daarna kijk ik in het flesje. Eureka: in het flesje zit LHM! Ik krijg er geen genoeg van, dus aan beide kanten laat ik er een litertje verse LHM doorheen spoelen. Daarna weer even de remmen testen en jawel hoor, de achterremmen doen weer mee! Ik ga als blij mens op naar de contrôle technique en uiteraard wordt zij nu goedgekeurd!
Mijn dank is groot en gaat uit naar mijn hulplijnen in Nederland: DS Technisch Team, Citroën-Forum.nl en materiaalleverancier Citro-Classique in Borculo. Zonder hun hulp had ik deze klus niet kunnen klaren.
Reageren op dit artikel kan hier
tekst en fotos: snoekhuizen