Megami-tachi in Azië


Megami-tachi in Azië

Kerst komt vroeg dit jaar! De inmiddels bij Citrofielen bekende uitgever Citrovisie komt met nieuw werk. We lazen het nieuwe boek “Citroën DS Stories in Asia”. In één ruk.

Voor hen die Citrovisie inmiddels nog niet kennen: Het is de uitgeverij die Thijs van der Zanden opzette om het, inmiddels uitverkochte, boek “Citroën Visa - Voiture sans frontière” uit te geven. Inmiddels zijn er al meerdere boeken uitgekomen van verschillende auteurs, elk een standaardwerk op zichzelf. Gedetailleerd, volledig en mooi vormgegeven boeken. Inmiddels staan er vier bij ondergetekende in de kast. U begrijpt dat een uitnodiging om het nieuwe boek “Citroën DS Stories in Asia” te recenseren niet iets is wat we aan ons voorbij zouden laten gaan.

Het nieuwe DS boek is geschreven door Pierre Jammes, een Fransman die voor zijn werk naar het Verre Oosten is geëmigreerd. Zijn DS liet hij achter in Frankrijk, de liefde ervoor nam echter hij mee. In zijn portemonnee had hij een foto van zijn DS bij zich, die hij aan iedereen met interesse liet zien. Een prima recept voor wat uiteindelijk leidt tot de mooie verhalenbundel die zich voor onze ogen ontvouwt.

De vormgeving van het boek is een belangrijk onderdeel van de beleving. Er zitten veel prachtige foto’s in, die de verhalen in het boek fijn aanvullen tot een geheel. Het boek is geschreven in zowel de Franse taal als in het Engels, waarbij de talen gedrukt zijn in verschillende kleuren. Tevens zien we tekst, die behalve gedrukt op een witte achtergrond, ook gedrukt is op een achtergrond van een van de foto’s die gerelateerd is aan een verhaal. Dit brengt tekst en beeld gebalanceerd bij elkaar. Het geheel ziet, mogelijk zoals verwacht, er erg goed uit: vergeleken met de eerder uitgegeven boeken zou je zeker kunnen stellen dat op het gebied van vormgeving Citrovisie gegroeid is. De vormgeving zuigt je als het ware in het boek, naar het Verre Oosten, waarbij je zonder dat je het beseft het boek in een keer doorleest. Overigens draagt het feit dat het boek tweetalig is hier ook aan bij: louter het Engels geschreven is gelezen voor deze recensie.

De verhalen zijn geordend per land, waarbij de geschiedenis van de DS in dat land wordt afgewisseld met verhalen van eigenaren. Verderop in het boek worden reclame advertenties getoond, alsmede enkele musea en een hoofdstuk over de ‘nieuwe’ DS. Het zijn allen relatief korte verhalen, wat het goed mogelijk maakt om dit boek ook in ‘kleinere porties’ door te lezen, zonder uit het verhaal te geraken. Het boek heeft geen data sectie zoals waarin wordt opgesomd hoeveel auto’s er per jaar in welk land zijn verkocht, wat mogelijk wel verwacht wordt gezien eerdere publicaties. Wat dat aangaat zien we ook hier stijlverandering: dit boek gaat over de DS en zijn eigenaar. Ervaringen, belevenissen, verhalen vertellen!

Het boek is te bestellen via www.citrovisie.nl in de standaard versie, alsmede in de inmiddels bekende luxe editie. De luxe variant is zeer toepasselijk genaamd “Megami”, wat Japans is voor Godin. Helaas is de Megami-uitvoering reeds uitverkocht; iets voor de verzamelaars om in de gaten te houden! Voegen jullie dit boek ook toe aan jullie verzameling? We zijn benieuwd!

Reageren op dit artikel kan hier.
Tekst: Nielsje, foto’s: Citrovisie

© Citroën-Forum 2003 - 2023 | adverteren
Facebook