Wie is Dr Danche van nuancierds.fr?


Wie is Dr Danche van nuancierds.fr?

De site nuancierds.fr is al 12 jaar dé referentie voor de kleuren en veel andere details van de ID/DS. Je kunt je er beperken tot plaatjes kijken, maar als je het Frans beheerst, kun je er ook genieten van de heerlijk droge commentaren van zijn maker, Dr Danche. Wie is die Dr Danche eigenlijk?

Citroën-Forum.nl: Wie is Dr Danche?
Dr Danche: “Tja, ben ik een dokter of een doctor die een proefschrift over de DS samengesteld heeft? Toen ik eind 2004 de site maakte, dacht ik vooral aan de tweede mogelijkheid, maar de kwestie blijft onduidelijk, want de bezoekers van mijn site zijn onmiskenbaar ziek. Zoals vaak het geval is bij psychologen, is de dokter zelf nog het zwaarst getroffen.”

Op nuancierds.fr/qui beschrijft u hoe u als vijfjarig kind eens in een DS mocht meerijden. Is dat de enige oorzaak van uw DS-ziekte of bent u vaker aan ernstige infecties blootgesteld?
“Deze anekdote is echt de enige verklaring voor mijn DS-passie. Van de fascinatie die ik toen als kind in de sneeuw voelde, klinkt de echo nog altijd door. In 1999, kort voor mijn eerste kind geboren werd, heb ik mijn eerste DS gekocht om niet o zo verstandig in een MPV te hoeven kniezen en de realisatie van mijn droom tot mijn pensioen te moeten uitstellen. Vijf jaar later, in 2004, ben ik in actie gekomen en heb ik de website gemaakt. Ik had toen veel tijd, want mijn zwangere vrouw sliep iedere avond al om zeven uur. Ik begin nu wat afstand te nemen van deze kinderdroom, maar gelukkig zijn er nog genoeg andere kinderdromen die ik wil laten uitkomen. Om eens een kreeft met mijn handen te kunnen vangen, ben ik nu bezig met mijn vaarbewijs en om met mijn zoon en dochter te kunnen tennissen zonder een onmogelijk figuur te slaan, heb ik tennisles genomen.”

Heeft u lang met het idee van de nuancier DS rondgelopen? Was het een zware bevalling?
“Helemaal niet! Mijn vrouw en ik wilden onze DS overspuiten en in 2004 was het nog niet mogelijk om je een overzicht van de DS-kleuren te verschaffen. Ik heb her en der op fora wat verzoekjes geplaatst, de informatie in een Excel-bestandje opgenomen en daar wat plaatjes bij geplakt. Toen heb ik aan een vriend gevraagd hoe ik het wat mooier zou kunnen maken, voor mezelf. Hij vond dat ik dat niet alleen voor mezelf moest doen, maar voor iedereen. Hij heeft mij de programma’s gegeven en mij het hoogstnodige uitgelegd, zodat ik daarmee aan de slag kon gaan. Die vriend heeft me ook een keer met Kerst de configurator Danchotron gegeven en nu werkt hij aan een Danchotron voor tablets. De site was direct een succes, niet alleen vanwege het toen nieuwe onderwerp, maar ook vanwege de luchtige toon en de Franse woordgrappen. De site is dus tegelijkertijd serieus en grappig. Ik vrees dat veel buitenlandse bezoekers de finesses missen van wat ik gemaakt heb, maar daar kan ik niets aan doen: de humor is onvertaalbaar.”

Weledelzeergeleerde doctor in de D-typologie, wat is volgens u de meest begane fout op het gebied van de ID/DS-kleuren?
“De meest begane fouten betreffen de daken: vroege ID’s met gelakte daken, tweekleurige DS’en uit de jaren ’70, DSpécials met andere dan witte daken…”

Ook DS’en in hun eerste lak hebben aan glans ingeboet en zijn misschien zelfs wel verkleurd. Is het eigenlijk nog wel mogelijk om de echte kleuren van de DS te kennen?
“Jazeker! Op goed beschermde plaatsen kun je nog de echte kleur zien zoals die in de fabriek aangebracht is. Ook de kleurenwaaiers die Citroën tussen 1962 en 1967 uitgaf, zijn zeer betrouwbaar gebleken.”

Weet u welke van de autolakfabrikanten de originele DS-kleuren het best benadert? Kunt u bij de merken die voor één enkele Citroën-referentie naast een basiskleur ook een lichtere en een donkerdere variant aanbieden, aangeven welke van die drie de beste is?
“Ik ben doctor in de D-typologie, zoals u dat zegt, maar niet in de moderne verfmengerij, dus dat weet ik niet en dat interesseert mij ook niet. Mijn vriend Chris Bronkhorst is het gelukt om AC306 Ecaille Blonde perfect te laten namaken, uitgaand van een stuk plaatwerk in originele Citroën-lak. Het heeft hem veel tijd en geld gekost, maar uiteindelijk is hij bij de Nissan-kleur A02-M2 Light Red Brown uitgekomen. Als forumgebruikers andere kleuren perfect hebben nagemaakt, mogen ze mij dat zeker laten weten. Die informatie zet ik graag op de site!”

Beschouwt u de site nuancierds.fr nu als compleet of zijn er nog onderwerpen die u wilt documenteren?
“Er verschijnen nog iedere maand aanvullingen op de site, want ik krijg voortdurend vragen en spontane bijdragen die me aanzetten tot het uitdiepen van onderwerpen. Wat ik zelf wilde weten en wat ik gedocumenteerd heb om te leren en om te onthouden, is echter gereed. Ik zou nog wel heel graag de persoon ontmoeten en interviewen die in de jaren ’70 bij Citroën verantwoordelijk was voor de naamgeving van de kleuren. Het Conservatoire Citroën heeft haar contactgegevens achterhaald, maar die niet aan mij willen geven. Ik weet slechts dat het een vrouw is, wat mij macho verbaasd heeft. Ik zou haar graag vragen of ze met vakantie naar de Camargue geweest is, of ze de Mont Meije beklommen heeft en wat ze in Le Tholonet gedaan heeft.”

Zou u een dergelijke site ook voor een ander Citroën-model of voor een auto van een ander merk willen maken?
“Nee, om zo’n tijdsoffer te brengen, zijn een diepe fascinatie en veel psychische veerkracht nodig. Dit heb ik alleen voor de DS kunnen doen.”

Heeft u nog vragen of opmerkingen voor de gebruikers van Citroën-Forum.nl?
“Ik ben jaloers op Nederland, omdat er één DS-club is en één Citroën-forum, waar alle energie samenkomt. In Frankrijk zijn er minstens twintig kleine DS-clubs en zijn er ik-weet-niet-hoeveel fora. De hardnekkigste informatiezoekers en -delers hebben bij ons gebruikersprofielen op wel tien fora nodig. O, nogmaals, voor gouden tips over de reproductie van DS-kleuren houd ik me aanbevolen.”

Reacties op dit artikel kun je in het topic Le nuancier DS plaatsen.

interview: RensKorevaar, foto’s: nuancierds.fr

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook