Cursus plaat poetsen


Cursus plaat poetsen

Tot voor enkele weken waren onze Citroëns allemaal grauw van de pekel. Nu het eindelijk lente geworden is en de grijze waas verdwenen, valt de toestand van de laklaag des te meer op. Voor een echte voorjaarsschoonmaak volstaat de wasstraat niet. Nee, daarvoor moet je aan de slag met shampoo, klei, polijstmiddel en sealant. Xsara Coupe legt uit hoe we het best de plaat poetsen.

Wie kent ze niet, de poetsbedrijfjes die de auto heel erg laten glimmen? Vaak ziet de auto er na drie maal wassen weer precies zo uit als voor de poetsbeurt! Poetsen en detailen worden vaak in een zin gebruikt, maar hebben voor de liefhebber een heel andere betekenis. Bij poetsen denken veel mensen aan wassen en hooguit een laagje wax van de automaterialenzaak. Detailen gaat een stap verder. De lak wordt eerst in een optimale staat gebracht. Pas als de lak zo ver als mogelijk vrij is van krassen en andere onvolkomenheden, wordt deze beschermd met een natuurlijke wax of een kunstmatige sealant. Doordat je met detailing de basis aanpakt, is het resultaat langduriger en bij goed onderhoud zelfs blijvend.

De opbouw van een autolak
Een autolak is opgebouwd uit meerdere lagen. Op het blanke staal ligt eerst een grondlaag. Daarover is een kleurlaag gespoten, die wordt afgesloten met een laag blanke lak. Bij non-metallic lakken laat de fabrikant vaak de blanke laklaag achterwege. Daarom verkleuren deze lakken eerder dan hun metallic tegenhangers! De laklaag is 100-150 micron dik. Dit is dus 0,1 tot 0,15 millimeter! Misschien vraag je je af of je met poetsen niet het risico loopt dat je de laklaag verwijdert. Dat is niet het geval. Wie met zijn gezonde verstand te werk gaat en rustig opbouwt, verwijdert met een poetsbeurt tussen de 0 en 1 micron. Dit is dus de helft van n duizendste millimeter!

Een goede basis
Voordat je de staat van de lak kunt beoordelen, moet je zorgen dat deze goed schoon is. Gebruik voor het wassen bij voorkeur een shampoo zonder wax of andere toevoegingen. Die kunnen foutjes in de lak verbergen. Dan krijg je een verkeerd beeld van de staat van de lak. Maak bij het wassen altijd gebruik van een washandschoen of doek van microvezel. Een conventionele spons neemt door zijn structuur geen vuildeeltjes op. De vuildeeltjes blijven hierdoor tussen spons en lak zitten en veroorzaken kleine krasjes, ook wel swirls genoemd. Dat levert een doffe lak op. Na het wassen moet je de auto drogen. Dit kan met een ouderwetse zeem, maar een microvezel droogdoek is veel makkelijker. Die nemen meer water op en de microvezelstructuur neemt onverhoopte zandkorreltjes op. Met een zeem poets je direct een kras in je auto.

Reinigen van de lak
De eerste stap om de lak goed schoon te krijgen, is het met klei bewerken van je Citro?n. Nu zullen velen zich afvragen; klei? Op mijn Citroën? Jazeker! Buiten de befaamde boetseerklei en klei in de tuin is er ook speciale klei voor het reinigen van autolakken. Dankzij de samenstelling haalt de klei veel vuil van de lak. Hierbij kun je denken aan die vervelende teerspetters, resten van insecten, harsdruppels en ijzerdeeltjes van spoorwegen. Voor je begint met kleien, moet je de lak met een speciaal glijmiddel inspuiten. Daarna haal je met de klei veel verontreinigingen weg.

Correctie van de lak
Is de lak eenmaal schoon, dan breekt de tijd aan om de lak te corrigeren. Daarvoor gebruik je polijstmiddelen. Die zijn verkrijgbaar in diverse soorten: van heel fijn tot heel grof. De combinatie van het polijstmiddel en de hardheid van de gekozen polijstpad bepalen de mate waarin de lak wordt gecorrigeerd. De meest voorkomende beschadigingen zijn zogenaamde swirls en marring. Swirls zijn ronde spinnewebkrassen die het gevolg zijn van een verkeerd wasproces. Marring zijn kleine rechte krassen die door verschillende oorzaken ontstaan. Beginners kunnen de bovengenoemde krassen makkelijk zelf wegwerken. Bij een gewone kras is de diepte van belang en de vraag of ook de kleurlaag is beschadigd. Hoe dieper de kras, hoe moeilijker die te verwijderen is. Als de kleurlak is verdwenen, is spuiten de enige optie. Citroën lakken zijn overigens vaak gemakkelijk te corrigeren met een milde combinatie.

Machinaal of handmatig
Polijsten kan handmatig of machinaal. Wil je dat met de hand doen, denk er dan wel aan dat het een zware klus is. En met de hand kan het resultaat wat tegenvallen. Met een poetsmachine kom je een stuk verder. Het bespaart een hoop tijd en je spieren zijn je eeuwig dankbaar. Op de foto’s zie je een typisch voorbeeld van swirls op de opliggende strip. Daarnaast zie je het resultaat na het polijsten.

Voeden en beschermen van de lak
Daarna kun je de lak voeden door een glaze aan te brengen. Glaze bevat voedende oliën die de lak verzorgen. Ook zorgt het middel voor een diepere glans. Voor een mooi resultaat is glaze niet persé noodzakelijk. Als laatste stap in het lakonderhoud breng je een beschermende laag aan. Dit kan met een wax of een sealant. Een wax is een natuurlijk product, veelal op basis van carnauba. Een sealant daarentegen is een synthetisch product. De sealant blijft beter zitten en beschermt dus langer. De carnauba wax geeft in theorie een iets diepere en “nattere” glans.

Vervolg
Tot zover de schriftelijke cursus detailen. Binnenkort zal hier ook een verslag volgen over de metamorfose van een forumauto. Als je wilt reageren op de voorgestelde poetsmethoden en –middelen, kun je dat hier doen.

tekst en foto: Xsara Coupe

© Citroën-Forum 2003 - 2025 | adverteren
Facebook