Citroen nieuws per model
- Citroen (Grand) C4 Picasso (16)
- Citroen 2CV (38)
- Citroen Adverteerders (2)
- Citroen Ami (7)
- Citroen Autosport (27)
- Citroen AX (7)
- Citroen Axel (4)
- Citroen Berlingo (11)
- Citroen Bevriende organisaties (3)
- Citroen BX (10)
- Citroen C-Elysée (2)
- Citroen C-Zero (9)
- Citroen C1 (5)
- Citroen C2 (3)
- Citroen C3 (18)
- Citroen C3 Picasso (5)
- Citroen C3 Pluriel (6)
- Citroen C35 (2)
- Citroen C4 (1928-1932) (1)
- Citroen C4 (2004-heden) (33)
- Citroen C5 (21)
- Citroen C6 (1928-1932) (3)
- Citroen C6 (2005-2012) (8)
- Citroen Citroën-organisatie (1)
- Citroen Concept Cars (32)
- Citroen CX (40)
- Citroen DS 3 (35)
- Citroen DS 4 (11)
- Citroen DS 5 (14)
- Citroen DS 7 (4)
- Citroen DS-nieuws (5)
- Citroen Dyane (2)
- Citroen Evasion (2)
- Citroen Evenementen (351)
- Citroen Forum (58)
- Citroen Garages (14)
- Citroen GS/GSA (10)
- Citroen HY (2)
- Citroen ID/DS (40)
- Citroen Jumper (2)
- Citroen Jumpy (16)
- Citroen Nederlandse clubs (1)
- Citroen Overig (272)
- Citroen Panhard (2)
- Citroen Saxo (1)
- Citroen SM (16)
- Citroen Traction Avant (14)
- Citroen Visa (8)
- Citroen Xantia (6)
- Citroen XM (11)
- Citroen Xsara (2)
- Citroen Xsara Picasso (1)
Het halve werk

Toen ik klein was knutselde ik graag. Er was echter één probleem dat mij daarbij behoorlijk frustreerde: gebrek aan gereedschap. Mijn vader werkte op een kantoor en had twee linker handen dus meer dan een afgeleefde schroevendraaier, een botte zaag en kromme hamer waren er niet in huis.
Toen ik als 16 jarig ventje een bromfiets had geregeld werd knutselen beunen en voor beunen heb je gereedschap nodig. En dat had ik nou net niet. Met geld van de krantenwijk werden de eerste dopsleutels gekocht en hier en daar werd er wel eens wat gedoneerd. Zo had ik na een paar maandjes een setje spullen waarmee je een Peugeot 103SP vrij aardig uit elkaar kon halen. Met het handboek, hulp en vindingrijkheid kreeg ik hem ook weer heel aardig in elkaar.
Van bromfiets naar auto duurde twee jaar en het bij elkaar geregelde gereedschap, veelal van Kinzo, Reactor en Hoky Poky, voldeed niet meer. Inmiddels werkte ik als monteur in een Alfa Romeo garage en ja, daar hadden ze knap spul: Snap-on. Het scheen uit Amerika te komen en het was Heel Duur dus als je wat zou kwijt zou raken, nou, dan zwaaide er wat…
Goed, in de garage kwam ik dus met goed en mooi gereedschap in aanraking en leerde ik ook dat goed gereedschap licht werk maakt. Maar wat is dan “goed gereedschap”? En wat heb je nou écht nodig als amateur sleutelaar, gevorderde beun of beginnende Hobby Bob?
Laten we eens beginnen met de beginnende Citroënist. Je hebt je eerste 2CV, GS, BX, CX of Saxo aangeschaft en je wilt wat kunnen klussen. Begin met de aanschaf van een doppenset met ratel. De ¼ ratel, ook wel babyratelset genoemd, is echt handig. Daarnaast een setje in de maat 3/8 of ½. Daarmee kom je een heel eind. Een set goede schroevendraaiers, een setje tangen met een waterpomptang, een punttang, zijkniptang en eventueel een combinatietang. Daarnaast een complete set steek-ringsleutels. In alle maten. Ja, van 6 mm tot 27 mm. Je hebt ze eigenlijk allemaal wel een keer nodig namelijk. Daarnaast een hamer, een ijzerzaag, meetgereedschap en een bougiesleutel. Heb je een (relatief) moderne auto dan ontkom je niet aan gereedschap om Torx-bouten, moeren en schroeven los te draaien. In de praktijk is een set Torx-schroevendraaiers een belangrijke aanvulling op een selectie kleine Torx-dopjes, want het formaat van zo’n dopsleuteltje maakt vaak dat je niet lekker bij het Torx-schroefje kunt komen. Dit alles kun je natuurlijk in één grote koffer kopen, van een of ander vaag merk uit China, bv bij de Lidl of een van de handelaars die je ook op CitroMobile tegenkomt, maar je kunt er beter voor kiezen om iets te kopen van een merk dat net iets duurder is maar wel véél beter is. Ik zelf heb best aardige ervaringen met het merk Kraftwerk en ook gereedschap van het Duitse Proxxon is echt prima. De Proxxon set met nummer 23 286 is voor de autosleutelaar een heel goed startpunt. Goed betaalbaar, goed passend en sterk gereedschap.
Van beginner naar gevorderde kan snel gaan en dan kom je ook weer op het punt dat je beter en meer spul wil hebben. Nou kun je met gereedschap helemaal los gaan en je hele inkomen verbrassen maar dat hoeft niet altijd. De basisset hebben we net besproken, en die kun je gaan aanvullen. Een goede krik en goede assteunen zijn onmisbaar. En nee, dat is dus GEEN setje van de Lidl of Aldi want dat is gewoon troep. Van het merk Omega kun je een prima krik kopen en ook een prima setje assteunen. Betaalbaar en degelijk: niets mis mee. Grote doppen om bijvoorbeeld de naafmoer van de aandrijfas mee los te maken: koop iets goeds want er komt serieus kracht op te staan. Gedore, Hazet, Heyco, Facom: de bekende merken. Duur? Aan de prijs misschien, maar kwaliteit kost een beetje geld. Realiseer je dat, als je goed gereedschap koopt, dat bij normaal gebruik je hele leven mee kan gaan en je dus alleen bij hoeft te kopen en niet hoeft te vervangen. Reden te meer om de Chinese rommel links te laten liggen. Het zelfde geldt voor een fuseekogel- en stuurkogeltrekker: er komt een moment dat je die nodig hebt en de goedkope internethandel lonkt: schreeuwende aanbiedingen voor glimmende spullen. Helaas: alles komt vrijwel zonder uitzondering uit China en breekt of barst als ome Tinus er even serieus aan gaat hangen of op slaat. Zoek iets goeds: Midlock, Kukko, Gedore enz enz. Ook de momentsleutel mag nu niet meer ontbreken. En hiervoor geldt ook weer: goedkoop is helaas vaak duurkoop. De goedkopere sleutels zijn vaak erg onnauwkeurig en daarmee bestaat dus het risico dat er een wiel los loopt of een kopbout afbreekt. En dan ben je ziek dus.
Met bovenstaande lijst ontstaat er al snel een gat in je beunbudget als je niet oplet. En dat is nou ook weer niet helemaal de bedoeling. Gelukkig hoef je niet alles nieuw te kopen. Marktplaats is al jaren een geweldige bron voor de aanschaf van fijn gereedschap en ook de bekende merken, die vaak via de betere vakhandel te koop zijn, kennen soms leuke aanbiedingen. Shoppen op internet kan lonen. Maar het kan ook anders: ik koop zelf regelmatig goed gebruikt gereedschap bij een vakhandel: Van Eldik in Ter Aar. Een specialist in nieuw maar vooral gebruikt gereedschap. Afkomstig van bijvoorbeeld Defensie, de KLM en Daf. Alles schoon, gecontroleerd, geprijsd en netjes gesorteerd te bekijken. Pak en mandje en ga winkelen. Echt super leuk!
De genoemde merken zijn natuurlijk ter indicatie. De een zweert bij Snap-on, de ander bij Facom. En weer een ander scharrelt van alles bij elkaar. Een ieder koopt of sleutelt met wat hij of zij prettig, betaalbaar of misschien gewoon wel mooi vind. Helemaal prima. Toch zijn er een aantal handigheidjes waar je, als je aan Citroëns gaat klussen, bij stil zou kunnen staan.
Citroëns zijn soms complex en krap onder de kap. Slank en fijn gereedschap kan dan net wel passen waarbij een wat lomper stuk gereedschap je echt in de weg kan zitten. Het gereedschap van de bekende merken Facom, Hazet en Snap-on werkt heel erg fijn bij het sleutelen aan bv de GS en DS omdat het mooi slank is. Gedore is over het algemeen wat lomp en met name de ratelsets 3/8 en ½ zijn grover dan die van concurrenten. In de klasse net onder de genoemde merken is spul van Kraftwerk en Proxxon fijn om mee aan je Troen te werken. Maar wat je ook gaat kopen of lenen, denk altijd om één ding: veiligheid. Sleutel niet met versleten gereedschap, gare schroevendraaiers of onveilige krikjes en assteuntjes. Een ongeluk zit in een klein hoekje en voorkomen is altijd beter dan genezen!
Als je dan eenmaal een leuke set met gereedschap bij elkaar hebt, dan moet ’t ook nog ergens bewaard worden. Ook hier mogelijkheden te over. Als eerste natuurlijk het gereedschapsbord. Overzichtelijk, netjes en voor het grijpen. Nadeel: niet makkelijk te verplaatsen dus je blijft heen en weer lopen. De roltas, of foudraal, is ook een mogelijkheid. Makkelijk te verplaatsen, maar je kunt er minder in kwijt en een dopsleutelset berg je er ook niet makkelijk in op. De ouderwetsche gereedschapskist of koffer werkt ook nu nog helemaal prima. Wel zwaar, maar alles bij elkaar en mobiel. Voor de kisten van Facom is zelf een handig karretje te koop. Ik heb er jaren met veel plezier mee gesleuteld.
Daarnaast is er nog de bekende gereedschapskar met lades die superoverzichtelijk is en veel ruimte biedt. Een écht goede kwaliteit kar kost echter een paar honderd euro. Zelf heb ik nog niet zo lang geleden via CitroBag een kist uit het Zwitsers leger kunnen machtigen. Daar heb ik een los karretje met wieltjes onder gezet en de lades heb ik ingedeeld en ingericht. Super mobiel, ik heb nu alles bij elkaar. Zo’n kist kost, naar gelang de staat en verkrijgbaarheid, rond de 150 euro. Hiervoor kun je eens contact opnemen met CitroBag.nl
Je ziet het, ook voor het opbergen zijn er tal van leuke mogelijkheden. Kies uit, combineer en maak je eigen sleutel- en beun-walhalla!
Wat voor gereedschap gebruik je zelf het liefst? Deel je ervaringen in het draadje Het halve werk!
Tekst: Waterman & Lucas, foto’s: Waterman, Bogaard77, Proxxon GmbH