Waar begint je verzameling?


Waar begint je verzameling?

Als Citrofiel krijgen we allemaal wel eens de vraag: "Hoe kom je zo gek? Waar begon het?" De basis voor mijn verzameling legde ik lang geleden, ik was een zes jaar oud en mocht met mijn vader mee op pad. Mijn vader was net voor zichzelf begonnen, zocht auto’s "voor de handel” en de kleine Johannes mocht in de vakantie mee. Zo ook op een dag naar Zaandam: garage Bakker.

Garage Bakker was voor die tijd een grote Citroën garage met in de showroom een vitrinekast met onder andere schaalmodellen. Wat heb ik staan kwijlen bij een doos vol oude vrachtwagentjes in diverse kleuren en uitvoeringen! Thuisgekomen zocht ik in een accessoire-folder van Citroën de doos op. Die doos met 5 modellen wilde ik graag hebben, maar financieel was hij voor een beginnende verzamelaar onbetaalbaar. Mijn vader werkte in die tijd samen met Garage Bruggeman in Nieuw-Vennep. Garage Bruggeman verkocht ook schaalmodelletjes. Ook daar stond de grote Solido Age d’Or set met vijf Citroën C4-en. Kleine Johannes zeurde bij vader Oldenhage, maar die was onverbiddelijk: “Je gaat eerst maar sparen.”

Twee weken later, het spaarvarken van de kleine Oldenhage telde slechts zeven harde guldens, waren we weer bij Garage Bruggeman. Daar stond ook een doosje van Tomica met een Citroën HY in Gendarmerie-uitvoering. Dat blauwe bestelwagentje was ook een begerenswaardig ding en was financieel veel eerder bereikbaar. Vader Oldenhage merkte dat ook op en besloot mij tegemoet te komen. De maaginhoud van het spaarvarken werd aangevuld door senior. Mijn eerste model voor een latere verzameling was aangekocht! Thuis durfde ik met het kleinood nauwelijks te spelen. Het model stond op mijn slaapkamer op zo’n stalen boekenplankje met drie leggers (rood, geel en groen).

Al 37 jaar lang koester ik mijn eerste aanwinst en ondertussen maakt het deel uit van een iets grotere verzameling. Op het kleine ruilbeursje in onze werkplaats een paar weken geleden, stond een wat oudere verzamelaar. Op zijn tafel stond een doos: Solido Age d’Or, met vijf schaalmodelletjes van de C4 in verschillende uitvoeringen, compleet met een sticker met het bestelnummer van Citroën Benelux van 40 jaar terug. Een déjà-vu-moment… Als de dag van gisteren herinnerde ik mij de doos in de showroom van Bakker Zaandam en de doos bij garage Bruggeman. Zal ik? Of laat ik hem staan?

Waar begon voor jou de liefde voor kleine dubbele chevrons mee? Deel het in het draadje Waar begint je verzameling?

Tekst & foto: oldenhage

© Citroën-Forum 2003 - 2019 | adverteren
Facebook