Lubbers, Aantjes en de Citroën SM


Lubbers, Aantjes en de Citroën SM

De ouderen onder ons kunnen zich de politicus Aantjes nog wel herinneren, vooral ook door de beruchte affaire rond zijn aftreden in 1978. Maar wat heeft dat nu met de al even beruchte en legendarische Citroën SM te maken? Het antwoord kun je zeer binnenkort op TV zien en dankzij Piet Buijsman nu al op Citroën-Forum.nl lezen. Trots presenteren wij een primeur!

Eind maart van dit jaar werd ik benaderd door de trotse eigenaar van een Citroën SM; of ik zin had in een film te figureren. Nu houd ik niet zo van figureren, want dat betekent meestal uren staan wachten voor een danspasje van een minuut, dat dan weer vijftien keer opnieuw moet worden gedaan. In dit geval bleek het anders te liggen, want persoon in kwestie had zijn SM al toegezegd voor de opnames, maar bleek zelf op het laatste moment niet te kunnen. Zo vertrokken mijn vrouw en ik op 7 april in alle vroegte met de SM van waterman naar Den Haag, alwaar op het Binnenhof de opnames over “De val van Aantjes” zouden beginnen. Het was een uitermate koude dag; bovendien was het ontzettend mistig en bleek de kortste route naar het Binnenhof opgebroken. Iets na acht uur reden we dan toch het Binnenhof op. Leuk hoor, de SM was niet de enige. Er stonden al een mooie Mercedes 450 SEL 6.9, een Mercedes 240D en 300D en een prachtige BMW 2800. De SM schoof aan.

Aantjes2_615

Het is altijd weer leuk om de verhalen van de eigenaren te horen. Zo bleek een Mercedes jarenlang rondgereden te hebben in Brazilië en Zuid-Afrika en al 700.000 km op de teller te hebben; wél met het tweede blok.

Maar goed, Aantjes dus. De SM bleek in de film toe te behoren aan de heer Lubbers, met verve gespeeld door Mark Ram. Hij zou later op de dag een rondje door Wassenaar moeten rijden. Waarop een paar man van de crew, nooit te beroerd voor een geintje, naar me toe kwamen met de vraag: “Moet hij in jouw SM rijden? Weet je wel dat hij helemaal niet kan sturen? Ik zou hem eerst maar rijles geven want bij de vorige film heeft hij zijn wagen helemaal in de prak gereden.” En dus, toch wat ongerust, zei ik tegen Lubbers dat hij pas in de SM mocht rijden als hij eerst een les van me had gehad. En daar gingen we Den Haag in: hij reed uitstekend…

De eerste opname duurde bijna de hele ochtend. Lubbers en Willem Aantjes (een uitstekende Ronald Top trouwens) kwamen aanlopen en Lubbers stapte in zijn SM.

AantjesTitel615

Het ging maar fout. Elke keer weer, en dan te bedenken dat de opname in de film maar een minuut duurt, waarbij de SM alleen door kenners is te herkennen als een SM.

’s Middags werd het leuker, helaas was dat pas op het einde van de middag. Naar Wassenaar. En daar werd de SM opgetuigd met camera’s; het gesprek tussen Lubbers en Aantjes over diens aftreden zou in de auto worden gefilmd. De geluidstechnicus had eerst het idee om in de kofferbak mee te rijden; maar nadat hij de hoeveelheid gereedschap had gezien die Waterman pleegt mee te nemen dacht hij “dat het op de achterbank liggend ook wel ging”.

Aantjes3_615

Ik hield mijn hart vast. Die zuignappen, zou de lak dat wel houden? Vooral toen ik hoorde dat er nog een bermpje meegepakt zou worden, waarbij een boom op een haar na geraakt zou worden, zag ik mijn geest dwalen. Gelukkig ging het allemaal goed. Omdat de camera behalve op de twee inzittenden ook uitzicht gaf op de achterruit, zou de Mercedes er de hele tijd achter rijden. Couleur de l’epoque.

Aantjes4_615

Het opnemen van deze scene duurde uren. Zo lang dat de hoofdrolspelers naar huis gingen: de dag zat erop. Omdat de regisseur toch de scene gedraaid wilde hebben, ging hij door tot het naar zijn zin was. Uw scribent moest maar achter het stuur van de Mercedes gaan zitten, zelf nam hij de SM. Hij vond de SM een ervaring, maar ik vond een Mercedes 450 SEL 6.9 vooral een ervaring. Het “bermpje met boom” was spectaculair. Ik reed erachter in de Mercedes en dacht werkelijk dat er weer een SM naar de sloop kon. Het bleek precies goed te zijn gegaan. Helaas komt deze scene niet in de film voor. Jammer voor waterman…

Op 2 en 9 december wordt de film of, zo men wil, de miniserie uitgezonden op Nederland 2. Uw scribent en waterman hebben de film eind september al gezien tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Het bleek een onderhoudende film, historisch erg interessant, maar helaas met maar heel weinig SM. Natuurlijk discussiëren wij toch vooral over de SM en wel hier.

tekst en foto’s: PBuijsman, redactie: RensKorevaar

© Citroën-Forum 2003 - 2025 | adverteren
Facebook