Oh, Mylord!


Oh, Mylord!

Citroën heeft in de jaren na de oorlog een tijdlang niet de gewoonte gehad om het dak van hun auto’s te zagen. Daarvoor huurden ze gewoon een specialist in: Henri Chapron. Deze kunstenaars met zaag & lastrafo onthoofdden ook Sa Majesté – iets waar men in Frankrijk immers ervaring mee heeft. Ontdek de liberté van een dakloze SM!

De Citroën SM is er in vele gedaantes geweest, zoveel is wel bekend. Het ontwerp van Opron leende zich klaarblijkelijk voor een hele serie aanpassingen, variërend van presidentiële limousines tot volbloed rallywagens. In zo’n reeks variaties mag een cabriolet natuurlijk niet ontbreken. Daarvoor had Citroën wel een oplossing: men liet, op bestelling, bij Chapron onder ontwerp van Opron de SM Mylord bouwen.

Veel zijn dat er niet geweest; zo’n vijf á zes exemplaren. Daarvan zijn er voor zover bekend nog vier in leven, een vijfde is afgebrand. De SM Mylord werd op bestelling gebouwd, en dat kostte een paar centen; niet iets wat iedereen over had voor een auto die al snel een ‘zekere reputatie’ opbouwde. Maar als er een ding is wat de SM Mylord 100% voor elkaar had in 1971, was dat schitteren. Wie zo’n wagen reed, was ervan verzekerd gezien te worden!

Vorige week werd bekend dat het bekende Parijse veilinghuis Artcurial op 7 februari aanstaande (zet die datum maar vast in je agenda), tijdens RétroMobile, een unieke kans gaat bieden om eigenaar van zo’n fantastische Mylord te worden. Op de website van Artcurial wordt de wagen alvast gepresenteerd. Het gaat om een SM Mylord die vanaf nieuw in handen van een familie is geweest, die er nu afstand van wenst te doen.

De wagen werd na de Parijse Salon de l’Automobile van 1975 verkocht aan Jean Allais, een Citroën dealer in Colmar. De wagen was op dat moment volgens Artcurial taupe-grijs (waarschijnlijk Beige Tholonet), een kleur die op bestelling van Allais door Chapron werd veranderd in “Byzantine Gold”- een kleur uit het pallet van Mercedes-Benz. Die kleur draagt de wagen tot op de dag van vandaag.

Na de dood van Allais in 2000 werd de wagen onder beheer van een van zijn kleinzoons gesteld, die vervolgens de noodzakelijke werkzaamheden liet verrichten om het verval van een op dat moment toch 25 jaar oude auto te herstellen. Guy Stoeckel heeft in dat kader tussen 2007 en 2009 alle nodige werkzaamheden uitgevoerd aan de techniek en het plaatwerk om er voor te zorgen de Mylord er in absolute topstaat bijstaat. Tegelijk werd door Laurent Reinhart een nieuwe kap gebouwd.

De SM wordt geleverd met een dik dossier met daarin de correspondentie tussen Allais en Chapron, alle SM handleidingen, technische tekeningen van de Mylord, alle oorspronkelijke kenteken-documentatie en de bij de auto horende, passende zwart lederen koffers. Volgens Artcurial: “Sommige mensen denken dat Facel het laatste grote Franse luxemerk was, maar die mensen hebben nog nooit naar een SM Mylord gekeken. De stoelen met hun jaren ’70 styling, bekleed met bruin leer, zijn een uitnodiging om je zorgen te vergeten en simpelweg van je reis te genieten. Het profiel van deze cabriolet, met de kap omhoog of omlaag, is fantastisch vloeiend en het epitoom van sportiviteit”.

Komende maand kan dit epitoom van sportiviteit op uw oprit staan. Artcurial schat in, dat daarvoor de somma van 400.000 tot 600.000 euro moet worden meegebracht. En, misschien verstandig, een veilige gesloten trailer?

Meepraten over de SM Mylord kan in dit draadje.

Tekst: Penny Lane, foto’s: Artcurial.

© Citroën-Forum 2003 - 2025 | adverteren
Facebook