Dit jaar op het scherm: Project S!


Dit jaar op het scherm: Project S!

Een film maken kost tijd, dat hebt u ondertussen wel gemerkt. En wij ook. Het is nu alweer vier, vijf jaar geleden dat we het idee hadden een documentaire over de Citroën SM te maken. Tot onze verbazing was dat nooit eerder gebeurd...

Onze start was veelbelovend: in korte tijd werd via crowdfunding een startkapitaal vergaard en konden we aan de slag om de ontstaansgeschiedenis van de auto en de kleurrijke personages eromheen vast te leggen. Waar staan Dirk Besteman & Davied Eliasar nu met hun project?


Caption: Benjamin Herman (muziek), Dirk Besteman en Davied Eliasar tijdens een meeting voor Project S

‘Staan’ is het woord niet. Er wordt geracet. Geracet om nog dit jaar de documentaire Project S in première te laten gaan. Onlangs hielden we een speciale viewing, al gemeld op het forum, van een ruwe versie van de film voor collega’s uit de filmwereld om hun mening te horen. Daarna gingen de makers terug naar de montagesuite om hun op- en aanmerkingen te verwerken. Maar de crew deed meer. Er werd gefilmd bij de eigenaar van de SM van Leonid Brezjnev. Er werd gesproken met een aantal gerenommeerde distributeurs over de verkoop van de film. Onze line producer Rens Wolters reisde onlangs af naar LA om Jerry Hathaway persoonlijk bij te praten. En misschien wel de belangrijkste ontwikkeling: producent Gijs van de Westelaken van Columnfilm (onder andere bekend van de documentaire het Nieuwe Rijksmuseum) heeft zich aan ons project verbonden.


Jan Paul Kleintunte, eigenaar van de SM van Brezjnev, zwemt voor zijn auto langs

Wat zijn nu nog de te nemen stappen? Zonder een paar belangrijke archiefbeelden is de film niet compleet. We hebben een sponsor bereid gevonden ons bij de aankoop daarvan te helpen. En ook moeten er nog wat allerlaatste filmopnamen worden gemaakt. Met dit aanvullende materiaal moeten Besteman & Eliasar nog één keer de montage in, waarna Benjamin Herman, onze componist, eventueel nog extra muziek onder de laatste beelden zal zetten. En dan is echt de laatste fase aangebroken: de afwerking van beeld en geluid.

En dan en dan en dan…. zijn alle facetten van onze ruwe diamant geslepen en hebben we een schitterend eindresultaat: Project S! In ons volgende bericht leest u waar en wanneer de première zal plaatsvinden. Tot dan!


Cameraman Thomas Kist stelt scherp op geluidsman Minou de Leeuw

Project S is een film van

Regie: Dirk Besteman & Davied Eliasar
Camera: Thomas Kist
Geluid: Minou de Leeuw
Muziek: Benjamin Herman
Montage: Daan van de Westelaken
Geluidsnabewerking: Studio WarnierPosta
Grading: Filmmore
Productie: Columnfilm

Benieuwd naar de ins & outs van Project S? Je kunt reageren in dit draadje!

Tekst: Davied Eliasar, foto’s: Davied Eliasar, Penny Lane

© Citroën-Forum 2003 - 2019 | adverteren
Facebook