De originele Citroën CX, 3e druk


De originele Citroën CX, 3e druk

Toen Michael Buurma’s De originele Citroën CX in 2014 verscheen, werd het als het ultieme CX-boek de hemel in geprezen. Nu verschijnt de derde, herziene druk. In theorie is ultiemer dan ultiem onmogelijk, maar onze conclusie luidt: kopen!

Bij het ter hand nemen van de derde druk van De originele Citroën CX valt direct de nieuwe omslagfoto op. Waar de eerste druk een 1974’er in sable cendré, de origineelste van alle CX’en, toonde en de tweede druk een spetterend rode GTi serie 1, zo staat op het omslag van de derde druk een “tussenmodel” CX 25 GTi Turbo. Dat is misschien wel de ultieme CX, die het beste van serie 1 en serie 2 combineert.

Open je het boek, dan zie je dat het titelbeeld vervangen is door een sprekender en dat ook de foto naast het voorwoord een fraaiere, onbekende geworden is. Henri-Jacques Citroën, kleinzoon van André, heeft zijn voorwoord ook herschreven. Hij stelt dat Michael Buurma het succes van De originele Citroën CX evenzeer verdiend heeft als de CX zelf zijn verkiezing tot auto van het jaar verdiende.

Aan het hoofdstuk Introductie zijn vier pagina’s toegevoegd, waarop we de voorstelling van de CX aan de Belgische verdelers en aan de Nederlandse dealers zien, evenals zijn prominente plaats op de AutoRAI van 1975.

Helemaal nieuw is het hoofdstuk Productie van maar liefst 22 bladzijden. Het behandelt de bouw van de nieuwe fabriek in Aulnay-sous-Bois en natuurlijk het productieproces van de Citroën CX. Het is deels gebaseerd op de Citroën-publicatie Naissance d’une automobile uit 1974, dus wie die in de kast heeft staan, zal veel foto’s misschien al kennen, maar voor mij waren ze alle 48 nieuw en verrassend. Het is een schitterend eerbetoon aan de CX en aan de inmiddels weer afgebroken fabriek van Aulnay.



Om plaats voor deze extra informatie te maken en zo de verkoopprijs van €39,95 gelijk te houden, zijn de overzichten van nieuwprijzen, chassisnummers, kleuren en bekledingen naar de bijlagen verhuisd. Die stonden eerder bij elk modeljaar. In de oude opzet waren er van jaar tot jaar veel herhalingen. De nieuwe opzet is veel compacter en overzichtelijker. De staaltjes van de bekledingsvarianten komen in die bijlage niet meer terug. Dat is enerzijds jammer, want een informatieverlies, maar anderzijds begrijpelijk. Ondanks bijzonder veel aandacht bij het drukklaar maken, is het onmogelijk gebleken om de kleuren met drukinkt goed weer te geven.

De grote vraag voor degenen die de eerste of de tweede druk van De originele Citroën CX al hebben, is of ze nu de derde druk willen. Het antwoord daarop: “Ja!” De CX-liefhebbers uit het midden van de jaren ’80 kochten na hun serie 1 ook een serie 2. De meesten van hen zullen hun serie 1 verkocht hebben, maar sommigen sloegen hem op voor later, wetend dat het een klassieker zou worden. Zo kun je het ook met de eerste druk van dit boek doen: verkopen op citroen-forum.nl/markt of bewaren tot de oorspronkelijke uitgave van dit nu al klassieke boek een begeerd collector’s item geworden is.

Je bestelling van De originele Citroën CX plaats je op citrovisie.nl en je reactie op dit artikel in dit topic.

tekst: RensKorevaar, foto’s: citrovisie.nl

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook