Gelezen: Divine Design


Gelezen: Divine Design

Wederom ziet een boek het levenslicht met als onderwerp de Citroën DS. Maar dit boek, is anders dan alle anderen.

In de redactie inbox zit een email van Citrovisie. Of we het boek ‘Divine Design’ geschreven door Chris Bronkhorst willen lezen. Er zijn door de jaren heen al best wat DS-boeken verschenen. Via Citrovisie kwam in 2017 een DS-boek beschikbaar met als titel ‘Citroën DS stories in Asia’, wat we destijds hebben gelezen. Dat boek bood veel nieuwe informatie over DS-en in een werelddeel waar ze niet zo vanzelfsprekend zijn. We zijn dan ook benieuwd of dit boek ons wederom kan verblijden met nieuwe informatie, of dat het veelal oude wijn in nieuwe zakken is.

Allereest de uitvoering van het boek. Uitgeverij Citrovisie heeft geholpen met de vormgeving, laten we daar eens mee beginnen: De afmetingen zijn identiek aan eerder verschenen boeken zoals ‘De originele Citroën CX’, ‘Kleintjes in crisistijd’, of ‘Panhard & Citroën’. Een net aan overvierkant boek van fijne afmetingen wat zich meteen thuisvoelt in de boekenkast naast eerdere uitgaven van deze uitgever. Prettige bijvangst is dat dit boek dik 320 pagina’s telt en daarmee qua absolute inhoud voor vele avonden aan kijk- en leesplezier garant staat. De visuele vormgeving is eveneens vergelijkbaar en hoeft derhalve verder niet besproken te worden: behaalde resultaten uit het verleden bieden wel degelijk garantie voor de toekomst!

Het boek biedt een inzicht in de totstandkoming ervan: de auteur is al van jongs af aan liefhebber en verzamelaar van informatie met betrekking tot de Citroën DS. Het plan om een boek te schrijven was er al tijden, maar blijft jaren op de plank liggen. In 2020 convergeert de vergaarde informatie dan toch echt tot de aanzet van een boek, waarvan het fraaie eindresultaat voor ons ligt. Maar er zijn natuurlijk al vele DS-boeken. Het boek ‘De originele Citroën DS’ van Jan de Lange e.a. staat bekend als een standaardwerk als het gaat om de Citroën DS. In dat boek worden bijna, zo niet alle, variaties per jaar en uitvoering besproken met veel prachtige en duidelijke foto’s. Wat voegt dit boek dan toe?

Divine Design bevat minder gedetailleerde informatie over de auto zelf, maar gaat juist veel dieper in op het totale geheel van de auto: over hoe het ontwerp en de techniek tot stand kwamen en wie de mensen waren die dat realiseerden. Hoe de auto tijdens de productiejaren werd geadverteerd, met wederom veel aandacht voor de kunstenaars, de fotografen en hoe zij bij het project werden betrokken. Van de land specifieke vormgeving in de beginjaren tot wanneer de vormgeving werd gestuurd vanuit Parijs (en daar dan weer de uitzonderingen op). De assemblage van de DS op verschillende locaties evenals bijbehorende aanpassingen worden kort aangestipt, veel ruimte is er voor de brochures en de variaties daarop. Concurrenten d’époque, muziek, mode: het wordt allemaal aangehaald om de DS volledig in het tijdsbeeld te kunnen plaatsen. Het boek neemt je mee in de beleving van de verschijning die zich Citroën DS noemt.

Al lezend valt op hoe fijn dit boek zich laat lezen. Het leent zich prima om elke avond een of twee hoofdstukken te lezen, of juist om in grote halen door te gaan. De zinnen zijn nergens langdradig of vermoeiend en de verhouding tussen verbreding en verdieping is prettig samenhangend. Het gebruikte beeldmateriaal bestaat uit foto’s die u waarschijnlijk eerder heeft gezien én uit foto’s die u wellicht nog nooit heeft gezien. Het gebruik maken van QR-codes in dit boek maakt het mogelijk om reclame films van destijds te bekijken tijdens het lezen. De verzameling van informatie die de auteur heeft opgebouwd door de jaren heen, heeft geleid tot een prachtig boek.

Dit boek is niet alleen een aanwinst voor de liefhebbers van de Citroën DS, als auto, maar ook voor de liefhebbers van het artistieke aspect, de beeldende vormgeving en de tijdsgeest. Divine Design geeft een prachtig, ruim overzicht van hoe elk puzzelstukje de totaalbeleving van de DS maakt. En niet alleen als auto, maar ook hoe deze als beleving was, is en zal zijn.

Het boek is te koop in de webshop van Citrovisie.
Reageren op dit artikel kan hier.

Tekst: Nielsje
Foto’s: Citrovisie

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook