Autobedrijf Van der Laan

Bossie Jr., Nederlands beste AX-monteur


Bossie Jr., Nederlands beste AX-monteur

Die jeugd van tegenwoordig, er komt niets meer uit hun handen. Is dat wel zo? Het ligt er maar aan naar wie je luistert. Vandaag luisteren we naar Thomas van zes. Hij weet alles van AX’en en sleutelt als Nederlands beste monteur. Broer Daniël is nog jonger en nu al een copiloot van formaat. Ook van hem zullen we nog horen!

Hallo, ik ben Thomas. Mijn papa en mama zijn Jan en Hester en mijn papa is hier bekend als Bossie. Ik heb ook nog een broertje, die heet Daniël. Ik ben zes jaar en zit in groep 3 op Het Kompas. Ik lees graag in de Donald Duck, speel graag op de tablet en vind het leuk om mijn papa te helpen bij het sleutelen. Thuis hebben we drie Citroëns, een C4 die papa gebruikt om naar zijn werk te gaan en twee AX-en. De ene AX heet Chanelleke en heeft vijf deuren. Deze is van mama en heeft mooie stickers van een schuine Eiffeltoren. Chanelleke heeft vorig jaar ook op CitroMobile gestaan. De andere AX is een rode GT waar papa graag mee op het circuit rijdt. Deze rode AX gebruiken papa en mama ook om Le Citron Pressé mee te rijden.

Mijn papa was al erg jong met het Citroën-virus besmet en heeft mijn mama jaren geleden ook aangestoken. Mij en Daniël probeert hij ook al aan te steken. Toen we in 2008 op vakantie waren in Frankrijk (ik was een jaar oud), hebben papa en mama een Pluriel-trapauto voor mij gekocht. Mama heeft op de muur in mijn slaapkamer een garage geschilderd met papa’s rode AX. We worden elk jaar meegenomen naar CitroMobile en de meeste van onze speelgoedautootjes zijn Citroëns. Mijn broertje heeft ook al een trapauto gekregen, hij heeft een gele eend. Ik heb vorig jaar een mooie poster gekregen van het motorblok dat in de AX zit. Hierop kan ik zien hoe alles werkt. Papa probeert mij ook uit te leggen hoe een motor werkt, maar dat weet ik natuurlijk al lang. Ook neemt papa mij en Daniël vaak mee naar de Citroën-garage bij ons in Harderwijk.

Daniël vindt het rijden in de AX-en erg leuk, ik zelf vind het leuker om met techniek bezig te zijn en te knutselen. Gelukkig mag ik papa nu al wat vaker helpen bij het sleutelen. Afgelopen zomer mocht ik papa helpen met het sleutelen aan de motor van de AX. Ik mag dan boutjes en moeren losdraaien en later weer vastdraaien. Ik mag dan onder de auto liggen. Papa komt dan naast me liggen om te vertellen wat ik dan moet doen.

Een poosje geleden zijn papa en ik begonnen met het reviseren van een cilinderkop. Ik mag dan helpen met de kleppen uit de kop halen. Hiervoor hebben we van ome Richard een speciale tang geleend, dat is een klepverentang. Ik mag van papa de tang aandraaien, de dingetjes waarmee de schoteltjes vastzitten eruit halen en ook de klep uit de kop halen.

Vorige week heb ik papa geholpen met nieuwe wielen onder de AX. Papa had nieuwe wielen gekocht en daar moesten de banden op die nog op de oude wielen zaten. Ik mocht de pedalen van de bandenmachine bedienen en lucht in de banden doen. Ik mocht papa ook helpen met het balanceren van de wielen. Ik mocht het wiel hard ronddraaien en helpen uitrekenen hoeveel gewichtjes er aan het wiel geplakt moesten worden. Ik mocht ook de wielbouten vastzetten met de momentsleutel, maar dat was wel zwaar.

Wil je reageren op mijn verhaal of wil je vertellen dat je papa’s AX even mooi vindt als ik, doe dat dan hier.

tekst en foto’s: Hester, Jan en Thomas “Bossie”, redactie: RensKorevaar

© Citroën-Forum 2003 - 2021 | adverteren
Facebook