Per Jumpy door Marokko 11: de laatste!


Per Jumpy door Marokko 11: de laatste!

Deze elfde aflevering van het Marokko-verslag van Kees “Visa GTI 115” speelt zich helemaal niet meer in Marokko af, maar voert ons van Spanje via Andorra en Frankrijk terug naar Amsterdam. Het volgende auto-avontuur wordt al gepland voor dit ten einde is.

Woensdag 2 juni: Mazaron > Lerida, 665 km
Gisteren hebben we de tent al afgebroken en het meeste ingepakt. We rijden weer in de richting van de autosnelweg, maar gaan deze niet op. We rijden zo’n 100 kilometer vanaf de kust het land in en dan naar het noorden. We rijden door een schitterend landschap, waar vrijwel geen toerist komt. We schieten niet erg op, maar we zien wel een ander deel van Spanje. In de bergen komen we diverse wegopbrekingen tegen, waardoor we moeten omrijden, maar dat is geen straf. Vanaf de talloze passen genieten we gewvan eldige uitzichten. Een eind voor Lerida is een gigantisch stuwmeer met water uit de rivier Ebro. Daaraan is de camping gelegen waar we overnachten.

Donderdag 3 juni: Lerida ES > Belcaire FR, 355 km
We gaan dwars door de Pyreneeën, via Andorra. Hier waren we nooit eerder, dus dit is een mooie gelegenheid om dat te doen. Eerst zoek ik op de kaart een paar spectaculaire cols op: we zijn er nu toch. Dat zorgt voor veel oponthoud, maar ook dit stuk zullen we niet snel vergeten, zo mooi. We komen vanzelf weer op de rode weg die ons door Andorra zal voeren. Andorra is een drukke toestand, omdat ze overal met de wegen bezig zijn. Na de stad krijg je een prachtige weg over de Pas de la Casa op 2.407 meter. Die is helemaal wit van de sneeuw. Ook de afdaling is een belevenis; die hadden we niet willen missen. We komen uiteindelijk uit in Ax-les-Termes. Hierna volgt nog de Col de Chioula op 1.431 meter, waarna we in Belcaire op de prachtige Camping Municipal belanden. Hij is pas sinds 1 juni open en er staat geen sterveling. We zijn hier nog steeds op 1.000 meter; de zon schijnt, maar als die ondergaat, wordt het koud. Na een wandeling steken we in het recreatiegebouw de openhaard aan. De beheerder had reeds hout klaargelegd. Later zitten we met een Duits echtpaar en een fles wijn rond deze open haard en wordt het voor ons doen toch nog laat.

Vrijdag 4 juni: Belcaire > Buis-les-Baronnies, 390 km
Ontbijten doen we buiten in de ochtendzon: het kan niet beter. We maken gebruik van het geweldige sanitair en verdwijnen weer. Ook nu weer een heel stuk binnendoor, zodat we bij Béziers de autoroute op kunnen. Eenmaal op snelheid, ben je vlug bij Orange, waar we er weer af gaan. Het is tegen vieren als we bij de Bar des Passions aankomen. Michel is blij dat hij ons weer terugziet. Wij geven hem voor zijn goede zorgen voor de Alpine een origineel Marokkaans cadeau: een tajine. Hij kijkt van “Wat moet ik daar nu mee?”, maar zijn dochter vindt het “echt geweldig” en weet ook wat je ermee kan doen, gelukkig maar. We krijgen de sleutel van een huis in de straat achter de bar voor de overnachting. Ook de Alpine kijkt weer vriendelijk bij het zien van zijn ouders. Heerlijk eerst in de bar wat drinken en daarna eten in het piepkleine tapasrestaurantje in de stad. En dan naar bed, want ik wil morgen echt vroeg weg.

Zaterdag 5 juni: Buis-les-Baronnies FR > Amsterdam NL, 1.160 km
Om kwart voor zeven zit ik in de bar. Michel zorgt voor twee grote bakken koffie en twee sandwich jambon-beurre. Aan de bar zitten nog meer vroege vogels, die allemaal even helpen de autotrailer met de Alpine achter de Jumpy te duwen. Ik hoor Michel nog tegen die gasten zeggen dat ik helemaal autogek ben, waarop ik zeg dat de Alpine maandag, dus over twee dagen, andere achterveren, schokbrekers en wielen krijgt om donderdag weer zijn rondjes op Zandvoort te rijden. Ik zie ze allemaal denken dat ik niet normaal ben en misschien hebben ze wel gelijk, maar ik vind: “Het verveelt nooit!” Het is kwart over zeven als we Buis verlaten: op naar huis! Eén tankstop en twaalf uur later staat de Alpine in de garage.

Je kunt op dit artikel reageren in het topic De Jumpy-avonturen van Visa GTI 115.

tekst en foto’s: Visa GTI 115

© Citroën-Forum 2003 - 2022 | adverteren
Facebook